Bestuurlijke hoofdlijn

Deze begroting bouwt voort op de koers die is ingezet bij het vaststellen van de kadernota 2025, waarin drie prioriteiten zijn benoemd voor Beverwijk: in de eerste plaats de inzet op de wijkaanpak en het investeren in onze meest kwetsbare wijken. In de tweede plaats de vergroening van de industriële regio IJmond en de inzet op een groene Tech Hub in onze regio, samen met topkwaliteit onderwijs voor de groene banen van de toekomst. En tot slot het brengen van trots en verbinding door onder meer de inzet op een viering van 750 jaar marktrechten in 2026.

Bij de behandeling van de kadernota is al aangegeven dat er weinig ruimte is voor nieuwe projecten. Hoewel de financiële reservepositie van Beverwijk gunstiger is dan die veel andere gemeenten, zien ook wij de gevolgen van de rijksbezuinigingen op ons afkomen, en de weerslag daarvan voor de structurele ruimte (lees: tekorten) de komende jaren.

Helaas zijn de afgelopen maanden vanuit de landelijke overheid geen signalen gekomen dat de aangekondigde bezuinigingen vanaf 2026 teruggedraaid gaan worden. Tegelijkertijd zien we wel meer tegenvallers dan meevallers op ons af komen, vooral bij die wettelijke taken die wij als gemeente moeten uitvoeren, maar waar we niet genoeg middelen voor krijgen om dat ook goed te kunnen doen. Bijkomend hebben we te maken met externe kostenstijgingen en krapte op de arbeidsmarkt, die op diverse gebieden resulteren in grotere financiële tegenvallers dan meevallers.

Als college zien wij ons daarom genoodzaakt om ons voor te bereiden op stevige bezuinigingen en ombuigingen richting de kadernota 2026. Hiervoor zijn de voorbereidingen op verschillende manieren al in gang gezet: De raad heeft bij vaststelling van de kadernota ingezet op een analyse vanuit het Zero Based Budgeting. Deze analyse kan helpend zijn om de kwaliteit en scherpte van de begroting te versterken. Tegelijkertijd is door het college opdracht gegeven tot het oprichten van een ambtelijke werkgroep die een scherpe analyse maakt van de mogelijkheden die er zijn om doelmatiger en efficiënter te werken en om opties voor bezuinigingen voor te bereiden. Daarom geven wij nu ook een winstwaarschuwing af bij onszelf en alle partners waar we mee samenwerken dat de financiële bijdragen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Al deze processen zijn er op gericht om de gemeenteraad bij de behandeling van de kadernota 2026 in positie te brengen om een keuze te maken tussen verschillende alternatieven en te bepalen op welke manier wij zowel financieel gezond kunnen blijven én kunnen blijven investeren in een bloeiende gemeente.

Hoewel deze ontwikkelingen ons dwingen tot enige bescheidenheid in onze ambities als college, zien we ook dat er veel is om trots op te zijn. De bedrijvigheid en het ondernemerschap in onze regio is krachtig en de economische verwachtingen zijn positief. We zien sterke verenigingen en veel mensen die zich vrijwillig inzetten voor Beverwijk en Wijk aan Zee. We zien de eerste resultaten van de Wijkaanpak, waarin mensen in de kwetsbaarste wijken zich meer gehoord en gezien voelen. Dat ervaren wij als waardevol.

Met elkaar bouwen we aan een schone en groene stad, we bouwen aan een stad waar ondernemers succesvol kunnen zijn en we bouwen aan een stad waar ieder kind met zijn of haar unieke talenten zich kan ontwikkelen tot een trotse inwoner van Beverwijk.

Deze pagina is gebouwd op 02/25/2025 16:00:24 met de export van 02/25/2025 15:52:08