Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
Volksgezondheid
Een betere gezondheid van de inwoners van onze gemeente en een gezonde leefstijl. Gezonde inwoners die meedoen in de maatschappij en voor zichzelf en voor elkaar zorgen.
Duurzaamheid
Eind 2021 is het Programma Duurzaamheid vastgesteld. Bedoeling van dit programma is om meer sturing en samenhang aan te brengen in de gemeentelijke inzet rondom duurzaamheid.
Uitgangspunten voor het programma zijn de onderstaande drie (nationale) hoofddoelstellingen:
- Energietransitie
We werken stapsgewijs toe naar klimaatneutraliteit in 2050. In 2030 moet minimaal 27% van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen komen. En in 2050 moet de overgang naar klimaat neutrale energievoorziening gereed zijn.
- Circulaire economie
We werken toe naar een circulaire economie in 2050. Dat is een economie waarin :
o zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt;
o producten en grondstoffen worden hergebruikt.
Richtinggevend doel is 50% minder gebruik van grondstoffen in 2030.
- Klimaatbestendige en water robuuste leefomgeving
Volgens de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie moeten we in 2050 klimaatbestendig en water robuust zijn ingericht. Ook zijn we dan weerbaar voor de gevolgen van extreem weer, zoals wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen. We verbeteren de leefbaarheid en uitstraling van de openbare ruimte door vergroening en de aanleg van waterberging en waterlopen.
Milieu
Een verbeterde kwaliteit van de leefomgeving;
Risicobeperking op milieugebied, een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minimalisering van zeer zorgwekkende stoffen.
Ten aanzien van Tata Steel is de inzet om te komen tot een snelle vergroening van het staalproces.
Afval
Binnen de door de raad vast te stellen kaders wordt bekeken hoe de VANG-HHA doelstelling (Van Afval Naar Grondstof – HuisHoudelijkAfval) kan worden behaald in Beverwijk.