Wat gaat het college daarvoor doen?
We geven uitvoering aan het bestrijden van mensenhandel
Het mensenhandelbeleid om arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, seksuele uitbuiting en illegale orgaanhandel te bestrijden, is in de afrondende fase. Voor wat betreft de eerste drie vormen van mensenhandel, voeren wij al gerichte controles uit samen met externe partners.
We zetten in op de aanpak/casusregie van ondermijning
Voor een gerichte aanpak van ondermijning en casusregie is een goede informatiepositie nodig. Aan de hand van het opgestelde informatiebeeld (2024), de getrainde medewerkers (2024) en een ingesteld meldpunt (2024), krijgen we een goed en helder zicht. De nieuw aangestelde casusregisseur ondermijning (gestart in juni 2024) zal met interne- en externe partners gaan komen tot daadwerkelijke gerichte controles en interventies.
Daarnaast zetten wij verder in op de bewustwording van het bestaan van diverse vormen van cybercriminaliteit voor onze inwoners, ondernemers en medewerkers.
Bij overtredingen vanuit de Opiumwet treden wij, na ontvangst van een bestuurlijke rapportage van de politie, bestuursrechtelijk op, door het opleggen van een last onder dwangsom of het sluiten van panden.
Wij ondersteunen het Rijk bij de aanpak van de bestrijding van heling. Daarvoor stellen wij de applicatie het Digitale Opkopers Loket en het hieraan gekoppelde Digitale Opkopers Register op onze website ter beschikking. Wij controleren de in het Digitale Opkopers Loket ingevoerde ondernemingsgegevens. In samenwerking met politie controleren wij of de verplichtingen van het Digitale Opkopers Register worden nagekomen. Wij houden toezicht op en bij alle ondernemingen die handelen in tweedehands goederen en we controleren de wettelijke (aangifte)regels. Op dit moment is de wet nog niet in werking getreden.
Jeugd
Wij hebben geconstateerd dat wij voor nieuwe uitdagingen komen te staan: jeugdigen komen op soms zeer jonge leeftijd in beeld met zorgelijk gedrag, het experimenteren met soft- en harddrugs, messenbezit en criminele activiteiten. Dit vraagt om een intensivering op de huidige samenwerkingen met partners, maar ook op het starten van nieuwe samenwerkingen gericht op het preventief terugdringen van de genoemde problematiek. Wij zetten in op een preventiever en uitgebreider aanbod dat eerder ingezet kan worden (niet alleen het voorgezet onderwijs, maar ook het primair onderwijs). Tegelijkertijd kijken wij kritisch naar de organisatie van het huidige aanbod. Wij verkennen in samenwerking met (externe) partners (o.a. scholen) waar de kansen liggen om de jeugdigen eerder in beeld te hebben en wat wij hiervoor nodig hebben.
In afstemming met de VRK stellen we een secundair waterdekkingsplan op en voeren dat uit
Wij geven uitvoering aan dit plan door de voorzieningen te treffen om de bereikbaarheid en de inzet van genoemde waterwinpunten mogelijk te maken. De komende periode zal gekeken worden of en op welke wijze de voorgestelde waterwinpunten gerealiseerd kunnen worden. Mochten de kosten voor de realisatie van waterwinpunten niet binnen de bestaande financiële kaders uitgevoerd kunnen worden, zal op een later moment een voorstel aan uw Raad voor financiering worden voorgelegd.
We handhaven wijkgericht werken
We borduren voort op de ingezette wijkaanpak, waarin aspecten zoals gezondheid en leefbaarheid samenkomen. Centraal staat de bestuurlijke betrokkenheid in de wijk, de ruimte voor experimenteren, preventie en reactieve interventies voor zichtbaar resultaat. Repressie zal ook onderdeel worden van de Wijkaanpak, onder andere door controles en acties met ketenpartners onder regie van de casusregisseur ondermijning.
Ook handhaven wij wijkgericht door de inzet van de zogenaamde wijk-boa’s. Wij proberen de capaciteit goed te verdelen tussen de geprioriteerde thema's en het afhandelen van meldingen via Fixi.
Reddingsbrigade Wijk aan Zee
Er zal in 2025 beleid ontwikkeld moeten worden voor de gemeentelijke visie op de inzet van de Reddingsbrigade Wijk aan Zee en de daaraan gekoppelde soort van huisvesting welke aangeschaft en gefinancierd moet gaan worden.
Antidiscriminatie
Conform de wet heeft de gemeente Beverwijk een meldpunt voor discriminatie beschikbaar op de gemeentelijke website. Het regionale steunpunt Discrimatie.nl/Kennemerland voert dit voor ons uit. Iedereen kan hier terecht voor informatie, advies en ondersteuning.
Exploitatievergunning kamerverhuur
Wij willen meer grip krijgen op kamerverhuur. Het exploitatievergunningenstelsel lijkt het beste instrument om meer regie op deze vorm van huisvesting te krijgen. Voor het kunnen invoeren van dit stelsel voor kamerverhuur dient de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Een voorstel daarvoor volgt.
Dierenwelzijn
We zorgen voor opvang van zwerfdieren in samenwerking met verschillende opvangorganisaties. Meldingen van dierenleed / -mishandeling worden opgepakt en afgehandeld. Er is dan contact met de Dierenbescherming. Bij meldingen van overlast door dieren wordt samen met de Dierenbescherming gezocht naar een diervriendelijke oplossing.