Onderwijs

Wat gaat het college daarvoor doen?

Wat gaat het college daarvoor doen?

Onderwijsbeleid
We verstevigen de samenwerking tussen onderwijs en jeugd(hulp) en de ondersteuningsstructuur op de scholen onder andere door middel van een gezamenlijk afwegingskader en het intensiveren van het jeugdmaatschappelijk werk op de basisscholen in de kwetsbaarste wijken en jongerenwerk op het voortgezet onderwijs. We werken hier verder aan op basis van het Beleidsplan jeugd 2023-2027, de Uitvoeringsagenda Onderwijs-jeugd MK en het ontwikkelplan inkoop jeugdhulp ZKIJ. Zie verder Programma 6 onder Jeugd.
Op basis van een evaluatie met partners in 2024 werken we in 2025 verder aan doorontwikkeling van de Uitvoeringsagenda Onderwijs-Jeugd MK.
We bieden gelijke ontwikkelkansen voor alle kinderen door, samen met partners, te werken aan de doelen uit het Onderwijsachterstandenbeleid 2023-2026. Door intensieve samenwerking met de basisscholen met de zwaarste doelgroep (OAB-scholen) geven we deze scholen een extra impuls. In 2025 vindt een tussenevaluatie plaats van het huidige beleid.
Met ingang van de Spreidingswet hebben we niet alleen de wettelijk taak om meer nieuwkomers te huisvesten in de gemeente, maar hebben we ook de wettelijke taak om het onderwijs te organiseren. In regionaal verband zorgen we voor voldoende onderwijsplekken voor nieuwkomers door intensieve en tijdige samenwerking met de schoolbesturen en de beleidsambtenaren Onderwijs en Opvang in de ZKIJ.
Via de Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Vroegtijdig Schoolverlaters geven we uitvoering aan het meerjarenbeleidsplan “Kansen bieden aan jongeren”. We werken samen verder aan de Thuiszittersaanpak en het vinden van een passende onderwijsplek voor alle Beverwijkse kinderen. Volgens planning treedt in augustus 2025 de wet 'Van school naar duurzaam werk' in werking. Deze wet betekent een taakuitbreiding (naar 27 jaar) voor het Doorstroompunt, waarvoor vanuit het Rijk ook extra budget beschikbaar is via centrumgemeente Haarlem. Daarnaast is nieuwe wetgeving rondom de aanpak schoolaanwezigheid (beoogde invoeringsdatum is tevens augustus 2025) mogelijk ook van invloed op de taken en budgetten van het Leerplein. Als de Rijksoverheid de nieuwe wetgeving en budgetten vaststelt leggen we, via het GR-bestuur, een gewijzigde begroting 2025 van de GR tijdig aan de raden van de deelnemende gemeenten voor ten behoeve van een zienswijze.
We faciliteren cultuureducatie, bewegingsonderwijs en lessen in democratisch burgerschap. Dit is een manier om kansengelijkheid, talentontwikkeling en cultuurparticipatie te stimuleren. Zie verder Programma 5 Sport, cultuur en recreatie.

Laaggeletterdheid

Naar verwachting wordt het Regionaal Meerjarenplan Laaggeletterdheid 2025-2028 begin 2025 vastgesteld. Dit wordt geschreven door de gemeente Haarlem in samenwerking met de deelnemende gemeenten en samenwerkingspartners. In 2025 werkt het college aan de uitvoering hiervan.
De afspraken vanuit het Taalakkoord blijven gehandhaafd en samen met de partners in het veld wordt hier uitvoering aan gegeven.
Het college werkt aan het bereiken van laaggeletterde inwoners met de Nederlandse taalachtergrond. Partners werken actief samen met de taalspreekuren van de bibliotheken om de juiste match tussen vraag en aanbod te bereiken en zo de zelfredzaamheid van laaggeletterde inwoners te vergroten.

Huisvesting

We actualiseren het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs 2020-2030. Er wordt gewerkt aan een huisvestingsplan voor de periode 2025-2040. Speciale aandachtspunten hierbij is de vervangende huisvesting/renovatie van diverse basisscholen en het voortgezet onderwijs (Castor college), alsmede de verduurzaming van de onderwijsgebouwen. Dit sluit aan bij de wettelijke eis om een langdurig IHP te hebben. Deze komt tot stand in overleg met schoolbesturen en partners in de kinderopvang.Het kader van het IHP wordt verankerd in een nieuwe Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2025
We geven uitvoering aan het vastgestelde Programma en Overzicht Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs 2025. Tevens worden de aanvragen beoordeeld voor de huisvestingsaanvragen voor het Programma en Overzicht Huisvestingsvoorzieningen voorbereidingen 2026.
Naar verwachting wordt medio 2025 gestart met de bouw voor basisschool De Anjelier. We zorgen er voor dat het gebouw aan de Romerkerkweg gebruikt kan worden als tijdelijke huisvesting voor de Anjelier en voor de scholen die in de jaren daarna worden vernieuwd.
Met het schoolbestuur Fedra wordt verder onderzoek gedaan naar de huisvestingsvarianten voor basisschool De Vryheit.
In december 2023 is gekozen voor de locatie Luxemburglaan t.b.v. de nieuwbouw van het IKC. In de meerjarenbegroting 2025-2028 zijn de meerkosten als gevolg van de “beter” variant zoals beschreven in de kadernota 2025 opgenomen. In juli 2024 is een procesmemo over de ontwikkeling van het IKC aan de gemeenteraad verstuurd. In die procesmemo hebben wij aangegeven hoe en op welk moment de gemeenteraad bij de nadere uitwerking van de plannen wordt betrokken. Wij informeren de gemeenteraad regelmatig over de voortgang bij het bereiken van verschillende mijlpalen. Er is al een start gemaakt met het opstellen van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente, schoolbestuur en zorgpartijen, waarin o.a. rollen, verantwoordelijkheden, bekostiging en participatie worden vastgelegd. Begin 2025 wordt gestart met het ontwikkelproces (Plan van Aanpak en aanbestedingsprocedures).

Deze pagina is gebouwd op 02/25/2025 16:00:24 met de export van 02/25/2025 15:52:08