Volkshuisvesting, leefomgeving en stedelijke vernieuwing

Wat gaat het college daarvoor doen?

Wat gaat het college daarvoor doen?

Omgevingswet
Per 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Elke gemeente heeft de verplichting om op basis van een Omgevingsvisie een Omgevingsplan voor haar grondgebied uit te werken. Dit integrale Omgevingsplan vervangt van rechtswege de bestemmingsplannen en moet in 2032 gereed zijn.
In deze transitieperiode wordt vanaf 2025 gewerkt aan:

  • Het ter vaststelling aanbieden aan de raad van de Omgevingsvisie Beverwijk "Brede Welvaart in een gezonde Leefomgeving". Deze visie wordt ondersteund met een Omgevings Effect Rapportage, waarin de huidige kwaliteit (foto) van de leefomgeving wordt aangegeven en hoe die kan verbeteren met uitvoering van de visie.
  • Een eerste versie Omgevingsplan voor een deelgebied van Beverwijk die in 2025/2026 ter vaststelling kan worden aangeboden.
  • Verdere uitwerking van de integraal afgewogen ambities uit de Omgevingsvisie. Dit gebeurd zowel in thematische programma's als Duurzaamheid, Mobiliteit en de Woonopgave, als in gebiedsgerichte programma's zoals de Spoorzone. Vanuit de Omgevingsvisie en de OER wordt ook geadviseerd te starten met het opstellen van een gebiedsprogramma voor de verouderde wijken en een thematisch programma voor Omgevingswaarden als productie van geluid en de uitstoot van schadelijke stoffen.
  • Het opstellen en uitwerken van Beverwijkse kaders, normeringen en richtlijnen voor bijvoorbeeld:  een gezonde leefomgeving en groennormen voor nieuwe en/of te transformeren wijken
  • Bij de realisatie van de plannen en programma’s uit de omgevingsvisie zullen we ook steeds bepalen of en in welke mate we onze vastgoedportefeuille daarvoor kunnen inzetten. Daarbij ligt de nadruk op verkoop van gronden ten behoeve van stedelijke vernieuwing en kleinschalige woningbouwprojecten. Daarnaast zorgen we ervoor dat we ons vastgoed optimaal bijdraagt aan de sociale infrastructuur in onze wijken, met prioriteit voor de wijken die nu onze aandacht hebben bij de wijkaanpak.
  • Het opstellen en uitwerken van een monitoringsinstrument en/of strategische agenda voor het integraal uitvoeren van de ambities uit de Omgevingsvisie en/of het bijstellen van de ambities.  

De transitieperiode loopt tot 2032. Het jaarlijks benodigd budget van € 100.000 voor deze transitie wordt vrijgemaakt uit de bestaande beschikbare middelen.

Woonopgave en versnelling van de woningbouw

We werken aan voldoende passende en betaalbare woningen in gemengde woonwijken en willen mogelijkheden bieden voor een wooncarrière. We willen in de Spoorzone (stadskant en Bazaarterrein) het woningaanbod vergroten en bij herstructurering en transformatie de vitaliteit van verouderde stadswijken verbeteren. Het college zet hierbij in op deze versnelling van de woningbouw;
Verder werken we aan:

  • We ontwikkelen samen met Heemskerk een nieuwe Woonvisie en werken de doelen en acties uit.
  • Met woningcorporaties komen wij tot lange termijn prestatieafspraken over uitvoering van de woonvisie.
  • We onderzoeken instrumenten die de gemeente sturingskracht geeft op het ontwikkelen van een gewenst (woning)bouwprogramma en het realiseren van betaalbare woningen ondersteunen. Instructieregels (voorheen doelgroepenverordening) kan hier onderdeel van uitmaken.
  • We ontwikkelen, samen met gemeente Heemskerk, woningcorporaties en zorg- en welzijnspartijen, een Woonzorgvisie gericht op huisvesting van bijzondere doelgroepen opgenomen in de wet en senioren.
  • Met ontwikkelaars wordt in het Bouwberaad beleid afgestemd woningbouwversnellingsmogelijkheden met elkaar opgepakt.
  • We spelen in op de gevolgen van aankomende crisiswet op het huisvesting van statushouders.
  • We maken beleid voor het huisvesten van arbeidsmigranten.
  • We stellen een nieuw regionaal Woonakkoord Zuid Kennemerland – IJmond op.
  • We herzien de Huisvestingsverordening op de nieuwe Huisvestingswet met nieuwe mogelijkheden voor toewijzing van sociale huur- en betaalbare koopwoningen.
  • We onderzoeken de mogelijkheden op tijdelijke woonvormen en transformatie van vastgoed en bepalen de doelgroepen hiervoor.
  • We zorgen voor een afwegingskader voor de uitstraling van bouwplannen, met name voor een kwalitatieve sturing binnen de planvorming van de Spoorzone.
  • We onderzoeken of het huidige vastgoed- en grondexploitatie-instrumentarium nog voldoet en onderzoeken specifiek de mogelijkheden voor actief grondbeleid.
  • We bestrijden Leegstand en illegaal gebruik en verhuur van woningen.
  • Aan de hand van een externe beoordeling voegen we beeldbepalende panden, gebieden en straatwanden toe aan de bestaande lijst van monumenten en beeldbepalende panden.

Herstructurering en transformatie van oude stadswijken en kleine bouwlocaties

  • Samen met Pré Wonen herstructureren wij de Kuenenpleinbuurt conform een integrale gebiedsvisie en werken wij aan een visie op herstructurering van Meerestein Noord.
  • De Kuenenpleinbuurt is verouderd corporatiebezit met een kwetsbaar woonmilieu. Een mix aan ingrepen in bestaand en nieuw vastgoed en de omliggende openbare ruimte moet hier verandering in brengen.
  • Primaire taken van de corporaties zijn het toevoegen van woningen en het brengen van meer diversiteit in het woningaanbod. De gemeente faciliteert met name de nieuwbouwplannen en maakt de openbare ruimte toekomstbestendig ter verbetering van de leefbaarheid. Focusgebieden voor het college zijn in dit opzicht met name het Kuenenplein en het gebied bij de Bergerslaan.
  • De gemeente werkt samen met Provincie en IJmond gemeenten aan een regionale aanpak voor stedelijke vernieuwing.
  • In Wijk aan Zee onderzoeken wij samen met partners de duurzame toekomst van accommodaties (welzijn, zorg, sport en onderwijs) op kansen en mogelijkheden voor fysieke clustering, waarmee locaties vrij kunnen komen voor woningbouw. Een projectleider zal de woningbouw aanjagen.
  • We werken aan uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen.
  • We onderzoeken de status en inpassing van woonboten.

Gebiedsontwikkeling Spoorzone

Ten behoeve van de gebiedsontwikkeling aan de stadskant van het spoor werken we in 2025 aan:

  • planvorming per deellocatie en wordt ook deels gestart met de uitvoering.
  • Voor het sneller realiseren van betaalbare woningen hebben wij een uitkering Woningbouwimpuls ontvangen. Onder voorbehoud van de eigen bijdrage ontstaat hiermee meer financiële ruimte om ambities te kunnen waarmaken en woningbouw te realiseren.
  • De procedures voor de omgevingsvergunning Ankie´s Hoeve en er wordt een start gemaakt met het bouwrijp maken van de grond. Ook ronden wij het inrichtingsplan en de beheersovereenkomst voor de buitenruimte af met SBB.
  • Concrete afspraken met de gemeente Velsen en de NS over de ontwikkeling van Wijckerpoort.
  • Ten behoeve van de HOV busbaan worden treinsporen gesaneerd en de spoorwegovergang verplaatst. De aanleg van de HOV busbaan vindt plaats in 2026.
  • Een plan voor de voormalige fietsenstalling en de renovatie van het treinstation. Hiertoe hebben de NS en de gemeente in 2024 een samenwerkingsovereenkomst voor het Stationsplein getekend.
  • Het voorstel voor een parkeergebouw op de P+R Wijckermolen. Daarmee kan het Meerplein vrijkomen voor woningbouw. Besluitvorming over het parkeergebouw, bepaalt of in 2025 al gewerkt kan gaan worden aan een ontwikkelkader voor het Meerplein.
  • Oplevering van het eerste wooncomplex op het Marloterrein. Met Dreefbeheer worden afspraken gemaakt over volgende fasen, vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Voor ontwikkeling / transformatie aan de Business Dockszijde van Spoor wordt gewerkt aan:

  • Vaststelling van de Spelregelkaart. Met de Spelregelkaart wordt de ambitie van en met Business Docks duidelijk en wordt houvast en initiatief gegeven aan ontwikkelingen.
  • Afronding en vaststelling van het onderzoek naar de haalbaarheid planontwikkeling voor zowel het Bazaargebied als de Parallelweg Zuidwest. Over het vervolg worden concrete afspraken gemaakt met partijen om te kunnen komen tot ontwikkeling.
  • Verschillende ontwikkelingen rondom de Kop van de Haven worden verder onderzocht op haalbaarheid op initiatief van vastgoedeigenaren v.

Gebiedsoverstijgende (bovengemeentelijke) ruimtelijke projecten
Binnen de samenwerkingsverbanden Metropool Regio Amsterdam (MRA) en het Noordzeekanaalgebied (NZKG) worden gebiedsoverstijgende ruimtelijke opgaven gecoördineerd en gezamenlijk afspraken gemaakt met het Rijk. In 2025 wordt gewerkt aan de uitvoering van de nieuwe MRA agenda 2025-2028 en het Meerjarenuitvoeringsprogramma. Ook de uitvoeringsagenda’s van de NOVEX-en MRA en NZKG, die naar verwachting eind 2024 worden vastgesteld, komen in uitvoering.

Beverwijk werkt ook in 2025 mee aan de uitvoering van TenneT-projecten aanlandingen van Wind op Zee (West Beta) en de netwerkverzwaring Beverwijk-Oterleek (o.a. nieuw schakelstation 150 KV). Het doel van Beverwijk bij deze projecten is het bewaken, begeleiden en inbrengen van de belangen van Beverwijk en WaZ.
In 2025 worden verschillende nationale energieonderzoeksprojecten door het ministerie van Klimaat en Groene Groei verder uitgewerkt, waarbij inbreng (en capaciteit) vanuit Beverwijk belangrijk is vanwege de mogelijke, vooral ruimtelijke, impact op onze gemeente.
Het gaat om de projecten:

  • VAWOZ 2031-2040 (Verkenning aanlanding Wind op Zee) onderzoekt locaties voor aanlanding wind op zee, inclusief tracés naar het hoogspanningsnet, transformatorstations en converterstations. Het programma onderzoekt ook mogelijke locaties en tracés voor van aanlanding waterstofproductie op zee. In Q1 2026 wordt het programma vastgesteld.
  • 380KV NHN: aanleg van nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding met een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation tussen Beverwijk en Diemen en verbinding met een nieuw 380kV station bij Agriport. 1 of 2 rijen hoogspanningskabels afhankelijk van aanlanding in NHN (Egmond aan Zee of Castricum programma VAWOZ).
  • Waterstofnetwerk NZKG: voor Beverwijk betreft het een nieuwe aftakking/tracé van het landelijk waterstofnetwerk naar Tataterrein. Projectbesluit is gepland in het tweede kwartaal van 2025.
  • Demo 1: tijdelijke proefelektrolyser op zee met een vermogen van 30-50 megawatt en aanlanding van waterstof in of dichtbij een windpark in de Hollandse Kust-regio, aanlanding in Noord-Holland zuid. Vanwege de aftakking naar Tata van het hoofdwaterstofnetwerk is aanlanding bij Wijk aan Zee of Tata ook in onderzoek.
Deze pagina is gebouwd op 02/25/2025 16:00:24 met de export van 02/25/2025 15:52:08